Ciasto czekoladowo-kokosowe
Składniki
- 225 g mąki tortowej
- 250 ml mleka
- 120 g masła solonego
- 180 g cukru pudru
- 30 g ciemnego kakao
- 75 g wiórków kokosowych
- 2 duże jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki esencji kokosowej
- Polewa:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 180 g masła
Przygotowanie
Ciasto
W misce mieszamy mąkę, kakao, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. W drugiej misce ucieramy masło, dodajemy cukier puder i esencję kokosową.Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy na przemian z mlekiem mieszankę mączną.
Gotowe ciasto przekładamy do natłuszczonej formy o wymiarach 20 cm. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180'C lub do tak zwanego suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut do ostygnięcia. Następnie studzimy na kratce.
Polewa
Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej na gładką masę. Studzimy do temperatury pokojowej. Ciasto kroimy ząbkowanym nożem na dwa blaty. Dolny blat smarujemy 1/3 polewy, układamy górną warstwę ciasta na wierzchu i smarujemy pozostałą polewą. Ciasto można podawać ze świeżymi owocami.
źródło: https://smaker.pl/przepis-ciasto-czekoladowo-kokosowe,124796,jagodzianka17.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz