piątek, 17 marca 2017

Schab pieczony z jajem

Dania główne

Składniki

  • schab bez kości 700 g
  • serek z wiaderka naturalny 2 łyżki
  • jaja na twardo 3 szt
  • vegeta 1 łyżeczka
  • majeranek 1 łyżeczka
  • papryka słodka mielona 1 łyżeczka
  • oliwa 2-3 łyżki

Przygotowanie

 
Mięso umyć, osuszyć i naciąć w taki sposób, b y potem można było zwinąć jak roladę ;) "Wnętrze" wysmarować serkiem i przyprawić połową przypraw. Następnie włożyć ugotowane na twardo jaja, zwinąć. Mięso dokładnie obwiązać.
Oliwę wymieszać z pozostałymi przyprawami i w takiej "mieszance" obtoczyć mięso bardzo dokładnie. Włożyć do rękawa, potem do naczynia żaroodpornego.
Piec w temp. 130 stopni przez ok. 2 godz. Pod koniec pieczenia rozciąć folię, by mięso z góry nieco się przyrumieniło. Podawać z sosem z pieczenia, lub można go zagęścić np. kremówką.
źródło: https://smaker.pl/przepis-schab-pieczony-z-jajem,124494,steve.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz