Składniki
- 150 gr boczku wędzonego
- 3 jajka
- natka cebuli szalotki
- 50 gr parmezanu
- sól
Przygotowanie
Boczek kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na rumiano
Białka oddzielone od żółtek i z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę
Do ubitej piany dodajemy podsmażony i ostudzony boczek, poszatkowaną natkę cebulki oraz starty ser. Mieszamy i przekładamy na blachę tworząc 3 chmurki w których robimy małe wgłębienia
Pieczemy 3 minuty w 180 oC
Wyjmujemy z piekarnika i we wgłębienia dajemy po 1 żółtku
Pieczemy kolejne 3 minuty
Gotowe posypujemy troszeczkę jeszcze startym parmezanem
Białka oddzielone od żółtek i z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę
Do ubitej piany dodajemy podsmażony i ostudzony boczek, poszatkowaną natkę cebulki oraz starty ser. Mieszamy i przekładamy na blachę tworząc 3 chmurki w których robimy małe wgłębienia
Pieczemy 3 minuty w 180 oC
Wyjmujemy z piekarnika i we wgłębienia dajemy po 1 żółtku
Pieczemy kolejne 3 minuty
Gotowe posypujemy troszeczkę jeszcze startym parmezanem
Pieczemy kolejne 3 minuty
Gotowe posypujemy troszeczkę jeszcze startym parmezanem
Lubisz już Mechanika w kuchni ?
Gotowe posypujemy troszeczkę jeszcze startym parmezanem
Lubisz już Mechanika w kuchni ?
źródło: https://smaker.pl/przepis-jajeczne-chmurki,124641,mechanik79.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz