piątek, 24 marca 2017

Jajeczne chmurki

Śniadania

Składniki

  • 150 gr boczku wędzonego
  • 3 jajka
  • natka cebuli szalotki
  • 50 gr parmezanu
  • sól

Przygotowanie

 
Boczek kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na rumiano
Białka oddzielone od żółtek i z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę
Do ubitej piany dodajemy podsmażony i ostudzony boczek, poszatkowaną natkę cebulki oraz starty ser. Mieszamy i przekładamy na blachę tworząc 3 chmurki w których robimy małe wgłębienia
Pieczemy 3 minuty w 180 oC
Wyjmujemy z piekarnika i we wgłębienia dajemy po 1 żółtku
Pieczemy kolejne 3 minuty
Gotowe posypujemy troszeczkę jeszcze startym parmezanem
Pieczemy kolejne 3 minuty
Gotowe posypujemy troszeczkę jeszcze startym parmezanem


Lubisz już Mechanika w kuchni ? 
źródło: https://smaker.pl/przepis-jajeczne-chmurki,124641,mechanik79.html
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz