Składniki
- pierś kurczaka 500 g
- carry 1 łyżeczka albo wg własnego uznania
- jajka gotowane na twardo 4-6 szt.
- ser żółty 150-200 g
- winogrona 500 g
- orzechy włoskie 100 g
- majonez ok. 6-7 łyżek
- sól do smaku
Przygotowanie
- Pierś kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, nasmarować solą i carry.
- Potem usmażyć z obu stron na oleju albo upiec w piekarniku.
- Wystudzić i drobno pokroić.
- Orzechy włoskie posiekać drobno i lekko podsmażyć na suchej patelni. Wystudzić.
- Jajka gotowane natrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Ser żółty natrzeć na tarce o średnich oczkach.
- Winogrona umyć, osuszyć, pokroić na połówki i oczyścić od pestek.
- Dalej składniki wykładać na półmisku warstwami.
- Najpierw wyłożyć pierś kurczaka, nasmarować majonezem i posypać orzeszkami.
- Potem jajka (nasmarować majonezem i posypać orzeszkami).
- Dalej wyłożyć ser żółty (nasmarować majonezem).
- Z góry sałatkę ozdobić kolorowymi połówkami winogron wyłożonymi warstwą.
- Orzechów za dużo nie dawać inaczej zepsujecie smak.
- Gotową sałatkę dać do lodówki na kilka godzin. Życzę powodzenia w gotowaniu.
źródło: https://smaker.pl/przepis-salatka-tiffany-z-kurczakiem-i-winogronami,121141,fioreborne.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz