niedziela, 19 marca 2017

Pyszny ser domowy

Przekąski

Składniki

  • naturalne mleko (od rolnika a nie ze sklepu) 1 litr
  • kefir 1 litr
  • jaja 6 szt.
  • sól 4 łyżeczki
  • papryka ostra 1/3 łyżeczki
  • szczypta kminku
  • czosnek 2 ząbki
  • po łyżce natki koperku i pietruszki (można więcej)

Przygotowanie

Jajka dobrze wymieszać z solą.
Mleko i kefir wlać do garnka, postawić na ogień i zagrzać.
Do gorącego mleka (nie doprowadzając do wrzenia), wlewać cienkim strumieniem jajka wymieszane z solą. Wymieszać i zagotować.
Delikatnie gotować mieszając na małym ogniu przez kilka minut, aż powstanie serwatka.
Zdjąć z ognia, ostudzić przez 1-2 minuty i dodać drobno posiekany koperek i pietruszkę, paprykę ostrą, kminek, wycisnąć ząbki czosnku, wymieszać.
Wlać wszystko na durszlak, wyłożony gazą (najlepiej pieluchą złożoną w dwie warstwy). Wyrównać masę twarogową łyżką.
Ująć gazę za 4 końce i związać grubą nicią na kształt kuli. Położyć na desce do krojenia. Przycisnąć jakimś ciężarem, na przykład naczynie z wodą. Zostawić tak na 1-2 godzinę do całkowitego odsączenia serwatki. Jeśli lubicie ser miękki, nie trzeba długo trzymać, ponieważ im dłużej trzymasz, tym twardszy ser. Na ser miękki wystarczy tylko pół godziny.
Wstawić do lodówki na kilka godzin (lub przez noc). Na śniadanie można zrobić kanapki z pysznym świeżutkim serem.
źródło: https://smaker.pl/przepis-pyszny-ser-domowy,121092,fioreborne.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz