Składniki:
Masa ziemniaczano-serowa:
1 kg ziemniaków
25 dag białego sera (półtłustego)
20 dag cebuli
1 ½ łyżki oleju
2 ząbki czosnku
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
Vegeta (bez konserwantów)
kurkuma
gałka muszkatołowa
natka zielonej pietruszki (suszona)
natka selera (suszona)
pieprz
Dodatkowo:
olej
Sposób wykonania:
Ziemniaki (najlepiej takiej samej wielkości) umyć i ugotować w skórce. Następnie ostudzić, obrać ze skórki i razem z białym serem przecisnąć przez praskę (wystarczy jeden raz).
Cebulę obrać z łusek, opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Przełożyć na rozgrzany olej i zeszklić. Czosnek obrać z łusek, opłukać, osuszyć i pokroić w kosteczkę. Dodać do cebuli, razem wymieszać i jeszcze chwilkę podsmażyć. Następnie ostudzić i dodać do ziemniaków z serem. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, surowe jajko, szczyptę Vegety (dosyć dużą), kurkumy, gałki muszkatołowej, rozgniecionej w palcach natki zielonej pietruszki, natki selera i majeranku. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Całość razem wymieszać.
Z masy ziemniaczano-serowej formować kule, lekko je spłaszczyć i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć z dwóch stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Z podanych składników wyjdzie 20 kotlecików
źródło: https://www.smaczny.pl/przepis,ziemniaczane_kotleciki_z_bialym_serem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz