Składniki
- Ziemniaki ugotowane około 30 dkg
- twaróg półtłusty 20 dkg.
- Cukinia żółta 30 dkg.
- Cebula 1 średnia
- kiełbasa śląska 30 dkg lub inna wędlina
- Jajka 2 szt.
- Mąka 3 łyżki
- sól i pieprz do smaku
- Masło 2 łyżki
Przygotowanie
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić,dodać pokrojoną wędlinę i podsmażyć.
Osobno zetrzeć na grubych oczkach tarki cukinię razem z łupiną,nasolić i zostawić na pół godz.by puściła soki.
Po tym czasie odcisnąć z nadmiaru soku i dodać do ugniecionych ziemniaków,dodać ser,przestudzoną wędlinę,jajka ,mąkę oraz przyprawy.Wszystko dokładnie wyrobić ręką.
Wąską blaszkę posmarować masłem i posypać tartą bułką.
Nałożyć masę i lekko ugnieść.
Piec w 200 st do złotego koloru wierzchu.
Osobno zetrzeć na grubych oczkach tarki cukinię razem z łupiną,nasolić i zostawić na pół godz.by puściła soki.
Po tym czasie odcisnąć z nadmiaru soku i dodać do ugniecionych ziemniaków,dodać ser,przestudzoną wędlinę,jajka ,mąkę oraz przyprawy.Wszystko dokładnie wyrobić ręką.
Wąską blaszkę posmarować masłem i posypać tartą bułką.
Nałożyć masę i lekko ugnieść.
Piec w 200 st do złotego koloru wierzchu.
źródło: https://smaker.pl/przepis-zapiekanka-ziemniaczano-serowa-z-dodatkiem-cukini-i-wedliny,121112,docherro.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz