Składniki
- 1 kg mięsa kury z kośćmi
- 50 dag wołowiny z kością
- ogon wołowy
- 1 średnia cebula
- 4 spore marchewki
- kawałek korzenia selera
- 2 średnie pietruszki
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 goździki
- 2 suszone grzyby
- gałązka estragonu
- gałązka tymianku
- liście lubczyku
- Sól
- pieprz
Przygotowanie
Mięso umyć zalać wodą i gotować.
Gdy pojawią się szumowiny zebrać.
Następnie dodać obrane i oczyszczone warzywa, grzyby, zioła (oprócz lubczyku) i przyprawy.
Gotować na wolnym ogniu ok 2-3 godzin aż mięsko będzie miękkie.
Na koniec przecedzić i doprawić solą i pieprzem i lubczykiem.
Mięsko można wykorzystać podając z rosołem, bądź zrobić farsz na pierogi ( też są przepyszne).
Gdy pojawią się szumowiny zebrać.
Następnie dodać obrane i oczyszczone warzywa, grzyby, zioła (oprócz lubczyku) i przyprawy.
Gotować na wolnym ogniu ok 2-3 godzin aż mięsko będzie miękkie.
Na koniec przecedzić i doprawić solą i pieprzem i lubczykiem.
Mięsko można wykorzystać podając z rosołem, bądź zrobić farsz na pierogi ( też są przepyszne).
źródło: https://smaker.pl/przepis-rosol-dworski,121103,bellapi.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz