czwartek, 16 marca 2017

Ciasto jabłkowo-orzechowe

Desery

Składniki

  • 115 g masła
  • 140 g cukru
  • 200 g mąki tortowej typ 450
  • 3 jajka rozmiar M
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jabłka
  • 50-60 g orzechów laskowych

Przygotowanie

 
Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy stopniowo po jednym jajku dalej ucierając mikserem, do momentu aż wszystkie składniki się połączą.
Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i posiekane orzechy. Wszystko ucieramy do uzyskania jednolitej masy.
Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o wymiarach 21-23 cm. Następnie obieramy i kroimy jabłka w ósemki i delikatnie wciskamy w masę. Posypujemy cynamonem.
Pieczemy w 170 stopniach ok. 35 min do tzw. suchego patyczka. Całość wyjmujemy studzimy i posypujemy cukrem pudrem, dekorujemy orzechami.
źródło: https://smaker.pl/przepis-ciasto-jablkowo-orzechowe,124163,habibichi.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz