Składniki
- 115 g masła
- 140 g cukru
- 200 g mąki tortowej typ 450
- 3 jajka rozmiar M
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jabłka
- 50-60 g orzechów laskowych
Przygotowanie
Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy stopniowo po jednym jajku dalej ucierając mikserem, do momentu aż wszystkie składniki się połączą.
Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i posiekane orzechy. Wszystko ucieramy do uzyskania jednolitej masy.
Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o wymiarach 21-23 cm. Następnie obieramy i kroimy jabłka w ósemki i delikatnie wciskamy w masę. Posypujemy cynamonem.
Pieczemy w 170 stopniach ok. 35 min do tzw. suchego patyczka. Całość wyjmujemy studzimy i posypujemy cukrem pudrem, dekorujemy orzechami.
źródło: https://smaker.pl/przepis-ciasto-jablkowo-orzechowe,124163,habibichi.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz