Składniki
na ciasto:
500 ml mleka
1/2 szklanki wody
400 g mąki pszennej
1 jajka
2 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru
1 łaska łyżeczka soli
na nadzienie
800 g pieczarek
2 cebule
200 g sera wędzonego
sól
pieprz
dodatkowo:
2 jajka
bułka tarta
olej do smażenia
500 ml mleka
1/2 szklanki wody
400 g mąki pszennej
1 jajka
2 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru
1 łaska łyżeczka soli
na nadzienie
800 g pieczarek
2 cebule
200 g sera wędzonego
sól
pieprz
dodatkowo:
2 jajka
bułka tarta
olej do smażenia
Sposób przygotowania przepisu:
Krokiety z pieczarkami i wędzonym serem
1. Wszystkie składniki ciasta zmiksować i usmażyć naleśniki.
2. Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Na dużej patelni rozgrzać olej,dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i zeszklić ,następnie dodać pieczarki starte na grubych oczkach tarki i smażyć do momentu,aż grzyby będą miękkie na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku,przestudzić.
Do przestudzonych pieczarek dodać starty na grubych oczkach tarki ser wędzony i wymieszać.
Na dużej patelni rozgrzać olej,dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i zeszklić ,następnie dodać pieczarki starte na grubych oczkach tarki i smażyć do momentu,aż grzyby będą miękkie na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku,przestudzić.
Do przestudzonych pieczarek dodać starty na grubych oczkach tarki ser wędzony i wymieszać.
3. Na każdy usmażony naleśnik nakładać nadzienie i zwijać w rulon,panierować najpierw w rozbełtanych jajka,a następnie w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
źródło: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/krokiety-z-pieczarkami-i-wedzonym-serem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz