Składniki
- Ciasto:
- 350 dag mąki pszennej
- Jajko
- łyżka oleju rzepakowego
- 150-200 ml gorącej wody
- Sól
- Farsz:
- 20 dag serc wieprzowych
- 20 dag płucek wieprzowych
- 10 dag wątroby wieprzowej
- 40 dag mięsa mielonego wieprzowego
- bułka pszenna czerstwa
- 150 ml mleka
- 5 dag słoniny
- duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- Sól
- pieprz czarny świeżo mielony
Przygotowanie
Z mąki i reszty składników wyrabiamy ciasto:
Usypanej w kopczyk mąki wlewamy troszeczkę wrzątku, następnie wbijamy jajko, dodajemy olej, sól i dolewamy tyle wody aby powstało gęste gładkie ciasto.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min.
Usypanej w kopczyk mąki wlewamy troszeczkę wrzątku, następnie wbijamy jajko, dodajemy olej, sól i dolewamy tyle wody aby powstało gęste gładkie ciasto.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min.
Podroby gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy.
Gdy trochę przestygną mielimy i dodajemy do mięsa.
Bułkę moczymy w mleku i dodajemy do farszu.
Słoninę drobno kroimy, wytapiamy tłuszcz i skwarki.
Wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek.
Dodajemy do farszu.
Doprawiamy solą i pieprzem ( powinien być dość pikantny).
Gdy trochę przestygną mielimy i dodajemy do mięsa.
Bułkę moczymy w mleku i dodajemy do farszu.
Słoninę drobno kroimy, wytapiamy tłuszcz i skwarki.
Wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek.
Dodajemy do farszu.
Doprawiamy solą i pieprzem ( powinien być dość pikantny).
Rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy szklanką krążki na które kładziemy ok 1-1,5 łyżeczki farszu.
Lepimy pierogi.
Gotujemy w osolonej wodzie ok. 7-8 min po wypłynięciu.
Odcedzamy.
Najlepiej smakują smażone.
Lepimy pierogi.
Gotujemy w osolonej wodzie ok. 7-8 min po wypłynięciu.
Odcedzamy.
Najlepiej smakują smażone.
źródło: https://smaker.pl/przepis-pierogi-z-dudami,121131,bellapi.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz