piątek, 24 marca 2017

Kulki ryżowe z mięsem w pomidorowym sosie

Znalezione obrazy dla zapytania Kulki ryżowe z mięsem w pomidorowym sosie

Składniki:

Kulki ryżowe:
20 dag ryżu
50 dag mielonego mięsa
10 dag marchewki
10 dag pora
3 ząbki czosnku
jajka
ostra papryka w proszku
tymianek
curry
pieprz biały
Dodatkowo:
mąka pszenna
ok. 5 łyżek oleju
Pomidorowy sos:
3 łyżki przecieru pomidorowego
3 łyżki śmietany 18%
ostra papryka w proszku
pieprz

Sposób wykonania:

Ryż wrzucić do gotującej się osolonej wody i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Następnie ostudzić. Marchewkę obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por opukać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i pokroić w kostkę.
 
Do dużej miski przełożyć ostudzony ryż. Dodać mielone mięso, marchewkę, por, czosnek, surowe jajka, szczyptę ostrej papryki w proszku, majeranku, tymianku i curry. Przyprawić do smaku pieprzem białym i solą. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej formować kulki (najlepiej partię mięsa ścisnąć w rękach, a potem uformować ładną kulkę) i obtoczyć w mące pszennej. Na patelni rozgrzać olej i zrumienić z każdej strony kulki ryżowe.
Do rondelka wlać ½ litra zimnej wody. Dodać przecier pomidorowy, śmietanę, szczyptę ostrej papryki w proszku, soli i pieprzu. Wszytko razem dokładnie wymieszać i wlać do usmażonych kulek ryżowych. Razem gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut.
Z podanych składników wyjdzie około 18 kulek ryżowych. Podawać z dużą ilością dowolnej surówki.
Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.
źródło: https://www.smaczny.pl/przepis,kulki_ryzowe_z_miesem_w_pomidorowym_sosie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz