Składniki
400 g wędzonego boczku
100 g wędzonej słoniny
1 marchew
1 por (biała część)
1 mały seler
600 g ziemniaków
1,4 l bulionu warzywnego
100 g pieczarek
1 łyżka masła
1 łyżka majeranku
sól, pieprz
100 g wędzonej słoniny
1 marchew
1 por (biała część)
1 mały seler
600 g ziemniaków
1,4 l bulionu warzywnego
100 g pieczarek
1 łyżka masła
1 łyżka majeranku
sól, pieprz
Sposób przygotowania przepisu:
Boczek i słoninę kroimy w kostkę, przekładamy do garnka i smażymy 10-15 min, wytapiając tłuszcz na średnim ogniu. Często mieszamy. Następnie mięso i skwarki przekładamy na talerz.
Marchew, seler i ziemniaki kroimy w kostkę, razem z posiekanym porem podsmażamy na wytopionym tłuszczu.
Następnie zalewamy bulionem, gotujemy pod przykryciem 15-20 min. Studzimy i blendujemy na jednolitą konsystencję.
Pieczarki oczyszczamy, kroimy na plasterki, podsmażamy na maśle.
Do zupy dodajemy boczek i skwarki, ponownie podgrzewamy, dodajemy majeranek i pieczarki. Gotujemy kilka minut.
Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Marchew, seler i ziemniaki kroimy w kostkę, razem z posiekanym porem podsmażamy na wytopionym tłuszczu.
Następnie zalewamy bulionem, gotujemy pod przykryciem 15-20 min. Studzimy i blendujemy na jednolitą konsystencję.
Pieczarki oczyszczamy, kroimy na plasterki, podsmażamy na maśle.
Do zupy dodajemy boczek i skwarki, ponownie podgrzewamy, dodajemy majeranek i pieczarki. Gotujemy kilka minut.
Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
źródło: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/zupa-kartoflana-z-pieczarkami-5
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz