Składniki
- Ciasto:
- 200 g dobrego masła
- 50 g smalcu
- 150 g cukru
- 1 żółtko
- 1 jajko
- 2 – 3 łyżki śmietany 18%
- 50 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 400 – 450 g mąki pszennej tortowej
- Masa serowa
- 1, 5 kg domowego sera białego, najlepiej zmielonego *
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 5 dużych jajek
- 350 g śmietany 18%
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1 łyżka mąki pszennej (opcjonalnie)
- 3/4 szklanki rodzynków (można je na noc namoczyć w rumie)
Przygotowanie
Siekamy ze sobą masło i smalec, dodajemy jaja, śmietanę i cukier. Mękę przesiewamy z proszkiem i z kakao, stopniowo dosypujemy do reszty składników wyrabiając ciasto. Gotowe wkładamy na godzinę do lodówki (2/3) i zamrażarki (1/3). Sernik pieczemy w dużej, większej niż zazwyczaj formie 30 x 40 cm lub większej. Wykładamy ją papierem lub smarujemy masłem. Większą porcję ciasta wałkujemy i wylepiamy nią foremkę. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut. Następnie wykładamy masę serową i ścieramy na tarce o dużych oczkach pozostałe ciasto. Pieczemy około godziny w 175 stopniach.
Siekamy ze sobą masło i smalec, dodajemy jaja, śmietanę i cukier. Mękę przesiewamy z proszkiem i z kakao, stopniowo dosypujemy do reszty składników wyrabiając ciasto. Gotowe wkładamy na godzinę do lodówki (2/3) i zamrażarki (1/3). Sernik pieczemy w dużej, większej niż zazwyczaj formie 30 x 40 cm lub większej. Wykładamy ją papierem lub smarujemy masłem. Większą porcję ciasta wałkujemy i wylepiamy nią foremkę. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut. Następnie wykładamy masę serową i ścieramy na tarce o dużych oczkach pozostałe ciasto. Pieczemy około godziny w 175 stopniach.
źródło: https://smaker.pl/przepis-sernik-kaplanski,121278,dziablicawkuchni.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz