wtorek, 28 marca 2017

Sernik Kapłański

Desery

Składniki

  • Ciasto:
  • 200 g dobrego masła
  • 50 g smalcu
  • 150 g cukru
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • 2 – 3 łyżki śmietany 18%
  • 50 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 400 – 450 g mąki pszennej tortowej
  • Masa serowa
  • 1, 5 kg domowego sera białego, najlepiej zmielonego *
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 5 dużych jajek
  • 350 g śmietany 18%
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 łyżka mąki pszennej (opcjonalnie)
  • 3/4 szklanki rodzynków (można je na noc namoczyć w rumie)

Przygotowanie

 
Siekamy ze sobą masło i smalec, dodajemy jaja, śmietanę i cukier. Mękę przesiewamy z proszkiem i z kakao, stopniowo dosypujemy do reszty składników wyrabiając ciasto. Gotowe wkładamy na godzinę do lodówki (2/3) i zamrażarki (1/3). Sernik pieczemy w dużej, większej niż zazwyczaj formie 30 x 40 cm lub większej. Wykładamy ją papierem lub smarujemy masłem. Większą porcję ciasta wałkujemy i wylepiamy nią foremkę. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut. Następnie wykładamy masę serową i ścieramy na tarce o dużych oczkach pozostałe ciasto. Pieczemy około godziny w 175 stopniach.
Siekamy ze sobą masło i smalec, dodajemy jaja, śmietanę i cukier. Mękę przesiewamy z proszkiem i z kakao, stopniowo dosypujemy do reszty składników wyrabiając ciasto. Gotowe wkładamy na godzinę do lodówki (2/3) i zamrażarki (1/3). Sernik pieczemy w dużej, większej niż zazwyczaj formie 30 x 40 cm lub większej. Wykładamy ją papierem lub smarujemy masłem. Większą porcję ciasta wałkujemy i wylepiamy nią foremkę. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut. Następnie wykładamy masę serową i ścieramy na tarce o dużych oczkach pozostałe ciasto. Pieczemy około godziny w 175 stopniach.
źródło:  https://smaker.pl/przepis-sernik-kaplanski,121278,dziablicawkuchni.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz