Składniki
- 70 dag wołowiny na gulasz
- 5 dużych, czerwonych papryk
- 1 cebula
- 4 łyżki papryki słodkiej w proszku
- olej
- kostka pieczeniowa
Przygotowanie
Z mięsa zdejmujemy błony, kroimy w grubą kostkę - ok. 5 cm. Obsmażamy na patelni z dodatkiem oleju, na złoto z każdej ze stron. Przekładamy na talerz.
Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę. Gdy już się zeszkli dodajemy 4 łyżki słodkiej papryki w proszku. Jeszcze chwilę smażymy pilnując, by papryka się nie przypaliła (wtedy będzie gorzka).
W szklance wody rozpuszczamy kostkę pieczeniową. Tak przygotowany bulion wlewamy na patelnię z cebulą, mieszamy dokładnie do dna patelni.
W garnku układamy mięso, zalewamy cebulą z bulionem i dolewamy tyle wody, żeby lekko przykryć mięso.
Paprykę kroimy w grubą kostkę - 5 cm i dodajemy na wierzch mięsa.
Dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, aż mięso da się kroić łyżką.
Podajemy na pure ziemniaczanym lub z chlebem
źródło: https://smaker.pl/przepis-delikatny-gulasz-wolowy-z-cebula-i-papryka,121196,agnieszkacrow.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz