piątek, 24 marca 2017

Delikatny gulasz wołowy z cebulą i papryką

Dania główne

Składniki

  • 70 dag wołowiny na gulasz
  • 5 dużych, czerwonych papryk
  • 1 cebula
  • 4 łyżki papryki słodkiej w proszku
  • olej
  • kostka pieczeniowa

Przygotowanie

 
Z mięsa zdejmujemy błony, kroimy w grubą kostkę - ok. 5 cm. Obsmażamy na patelni z dodatkiem oleju, na złoto z każdej ze stron. Przekładamy na talerz.

Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę. Gdy już się zeszkli dodajemy 4 łyżki słodkiej papryki w proszku. Jeszcze chwilę smażymy pilnując, by papryka się nie przypaliła (wtedy będzie gorzka).

W szklance wody rozpuszczamy kostkę pieczeniową. Tak przygotowany bulion wlewamy na patelnię z cebulą, mieszamy dokładnie do dna patelni.

W garnku układamy mięso, zalewamy cebulą z bulionem i dolewamy tyle wody, żeby lekko przykryć mięso.

Paprykę kroimy w grubą kostkę - 5 cm i dodajemy na wierzch mięsa.

Dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, aż mięso da się kroić łyżką.

Podajemy na pure ziemniaczanym lub z chlebem
źródło: https://smaker.pl/przepis-delikatny-gulasz-wolowy-z-cebula-i-papryka,121196,agnieszkacrow.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz