Składniki
300 g fileta z kurczaka400 g mięsa z szynki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 bułka kajzerka
1,5 szklanki mleka
1 jajko
4 łyżeczki majeranku
1 łyżka kaszy manny
1 łyżeczka musztardy dijon
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz
olej rzepakowy
bułka tarta do obtoczenia kotlecików
2 czerwone cebule
2 pomidory
240 g mozzarella
kilka listków świeżej bazylii
Sposób przygotowania przepisu:
Mielone z mozzarellą i pomidorami
- 1. Fileta, szynkę, cebulę, czosnek i bułki wcześniej namoczone
w mleku zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajko, majeranek, musztardę, kaszę mannę, gałkę i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. - 2. Z gotowej masy mięsnej formować kotleciki wielkości obręczy szklanki, lekko obtoczyć w bułce tartej, smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju rzepakowym.
- 3. Cebulę obrać, pokroić w plastry, pomidory i mozzarellę również pokroić w plastry.
- 4. Kotleciki przekroić poprzecznie na pół. Na każdym spodzie kotlecika położyć po jednym krążku czerwonej cebuli, mozzarelli, listku bazylii, pomidora i przykryć górą kotlecika. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać aż do rozpuszczenia sera.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz