środa, 29 marca 2017

Mielone z mozzarellą i pomidorami

Mielone z mozzarellą i pomidorami

Składniki

300 g fileta z kurczaka
400 g mięsa z szynki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 bułka kajzerka
1,5 szklanki mleka
1 jajko
4 łyżeczki majeranku
1 łyżka kaszy manny
1 łyżeczka musztardy dijon
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz
olej rzepakowy
bułka tarta do obtoczenia kotlecików

2 czerwone cebule
2 pomidory
240 g mozzarella
kilka listków świeżej bazylii

Sposób przygotowania przepisu:

Mielone z mozzarellą i pomidorami
  • Mielone z mozzarellą i pomidorami1. Fileta, szynkę, cebulę, czosnek i bułki wcześniej namoczone 
    w mleku zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajko, majeranek, musztardę, kaszę mannę, gałkę i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Mielone z mozzarellą i pomidorami2. Z gotowej masy mięsnej formować kotleciki wielkości obręczy szklanki, lekko obtoczyć w bułce tartej, smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju rzepakowym.
  • Mielone z mozzarellą i pomidorami3. Cebulę obrać, pokroić w plastry, pomidory i mozzarellę również pokroić w plastry.
  • Mielone z mozzarellą i pomidorami4. Kotleciki przekroić poprzecznie na pół. Na każdym spodzie kotlecika położyć po jednym krążku czerwonej cebuli, mozzarelli, listku bazylii, pomidora i przykryć górą kotlecika. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać aż do rozpuszczenia sera.
źródło: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/mielone-z-mozzarella-i-pomidorami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz