Składniki
- 4 łyżki gotowanych ziemniaków
- 1 burak, ugotowany, przetarty lub zmiksowany na puree
- 1 jajko
- około 1- 1,5 szklanki mąki
- Cebulka do polania kopytek:
- 1 cebula, poszatkowana
- 1 łyżka oleju kokosowego/ słonecznikowego
- sól, pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki przeciskamy przez praskę, lub dokładnie rozgniatamy widelcem, dodajemy puree buraczane, jajko i mąkę. Zagniatamy. Nie powinno się kleić do rąk. W razie potrzeby dodaj mąki. Formujemy wałek, spłaszczamy i kroimy kopytka.
Zagotowujemy wodę w większym garnku i solimy ją.
Kopytka gotujemy do wypłynięcia. I polewamy rumianą cebulką.
Zagotowujemy wodę w większym garnku i solimy ją.
Kopytka gotujemy do wypłynięcia. I polewamy rumianą cebulką.
źródło: https://smaker.pl/przepis-buraczane-kopytka-z-odzysku,121038,sliwkawegierka.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz