Składniki
- Mięso wieprzowe 1,5 kg
- wątróbka drobiowa 70 dkg.
- Cebula 3 średnie
- Jajka 5 szt.
- Bułka 2 szt.
- Liść laurowy 5 szt
- Ziele angielskie 8 ziaren
- Pieprz i sól
- Masło 1/2 kostki
- Bułka tarta do posypania
- Gałka muszkatołowa 1 łyżka
- Marchew i pietruszka po korzeniu
Przygotowanie
Mięso ugotować z dodatkiem marchewki i pietruszki,oraz z zielem i liśćmi laurowymi.
Na patelni podsmażyć cebule,dodać wątróbkę,i smażyć do odparowania wody.
Osobno namoczyć bułki.
Mięsa , wątróbkę oraz odciśniętą bułkę zmielić 2x ,dodać jajka,przyprawy oraz gałkę muszkatałową(ja bardzo lubię więc daję dużo)
Na patelni podsmażyć cebule,dodać wątróbkę,i smażyć do odparowania wody.
Osobno namoczyć bułki.
Mięsa , wątróbkę oraz odciśniętą bułkę zmielić 2x ,dodać jajka,przyprawy oraz gałkę muszkatałową(ja bardzo lubię więc daję dużo)
Masą wypełnić posmarowane foremki wysypane bułką tartą i piec do w 200 st.około 1 godz.
źródło: https://smaker.pl/przepis-pasztet-domowy,121125,docherro.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz