wtorek, 21 marca 2017

Pierogi z dudami

Dania główne

Składniki

  • Ciasto:
  • 350 dag mąki pszennej
  • Jajko
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 150-200 ml gorącej wody
  • Sól
  • Farsz:
  • 20 dag serc wieprzowych
  • 20 dag płucek wieprzowych
  • 10 dag wątroby wieprzowej
  • 40 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • bułka pszenna czerstwa
  • 150 ml mleka
  • 5 dag słoniny
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • Sól
  • pieprz czarny świeżo mielony

Przygotowanie

 
Z mąki i reszty składników wyrabiamy ciasto:
Usypanej w kopczyk mąki wlewamy troszeczkę wrzątku, następnie wbijamy jajko, dodajemy olej, sól i dolewamy tyle wody aby powstało gęste gładkie ciasto.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min.
Podroby gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. 
Gdy trochę przestygną mielimy i dodajemy do mięsa.
Bułkę moczymy w mleku i dodajemy do farszu.
Słoninę drobno kroimy, wytapiamy tłuszcz i skwarki.
Wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek.
Dodajemy do farszu.
Doprawiamy solą i pieprzem ( powinien być dość pikantny).
Rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy szklanką krążki na które kładziemy ok 1-1,5 łyżeczki farszu.
Lepimy pierogi.
Gotujemy w osolonej wodzie ok. 7-8 min po wypłynięciu.
Odcedzamy.
Najlepiej smakują smażone.
źródło: https://smaker.pl/przepis-pierogi-z-dudami,121131,bellapi.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz