sobota, 18 marca 2017

Rosół Dworski

Zupy

Składniki

  • 1 kg mięsa kury z kośćmi
  • 50 dag wołowiny z kością
  • ogon wołowy
  • 1 średnia cebula
  • 4 spore marchewki
  • kawałek korzenia selera
  • 2 średnie pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 goździki
  • 2 suszone grzyby
  • gałązka estragonu
  • gałązka tymianku
  • liście lubczyku
  • Sól
  • pieprz

Przygotowanie

 
Mięso umyć zalać wodą i gotować. 
Gdy pojawią się szumowiny zebrać.
Następnie dodać obrane i oczyszczone warzywa, grzyby, zioła (oprócz lubczyku) i przyprawy.
Gotować na wolnym ogniu ok 2-3 godzin aż mięsko będzie miękkie.
Na koniec przecedzić i doprawić solą i pieprzem i lubczykiem.
Mięsko można wykorzystać podając z rosołem, bądź zrobić farsz na pierogi ( też są przepyszne).
źródło: https://smaker.pl/przepis-rosol-dworski,121103,bellapi.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz