sobota, 18 marca 2017

Tobołki z orzechami

Desery

Składniki

  • 450 g mrożonego ciasta francuskiego (6 blatów 20 x 10 cm)
  • 100 g mielonych orzechów laskowych
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 2 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • 3 łyżki gorącej wody

Przygotowanie

 
Ciasto francuskie wyjąć z opakowania i pozostawić na 10 minut, aby odtajało.
Piekarnik nagrzać do 210 stopni. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Orzechy uprażyć na patelni bez tłuszczu i ostudzić. 
Białka oddzielić od żółtek. Orzechy wymieszać z cukrem, cynamonem, miodem i białkami na gładką masę.
Z 5 blatów ciasta wyciąć 10 kwadratów 10 x 10 cm. Z 6 blatu wyciąć 10 małych prostokątów.
Na każdy kwadrat ciasta nałożyć łyżkę nadzienia orzechowego. Żółtka rozkłócić i posmarować brzegi każdego kwadratu. Rogi połączyć nad masą orzechową, prostokąty przykleić na wierzchu, lekko docisnąć. Całość posmarować pozostałym żółtkiem.
Tobołki poukładać na blasze, piec 20-25 minut. Po upieczeniu ostudzić.
Cukier puder wymieszać z gorącą wodą, posmarować tobołki.
źródło: https://smaker.pl/przepis-tobolki-z-orzechami,121099,monialubi.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz