piątek, 4 maja 2012

Pikantny placek szparagowy

Placek szparagowy /Smacznego


Składniki na 4 porcje: 
  • 15 dag orkiszowej mąki typ 630 DD5 dag + 1 łyżeczka masła, 
  • 4 jajka, 7,5 dag twarogu, 
  • 1 kg białych szparagów, 
  • po pół pęczka natki pietruszki i estragonu, 
  • 30 dag śmietany kremówki, 
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany, 
  • skórka otarta z połowy pomarańczy, 
  • gałka muszkatołowa, 
  • pieprz, 
  • sól, 
  • cukier, 
  • tłuszcz do formy
Wykonanie: 


1. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać szczyptę soli, 5 dag masła, twaróg i 1 jajko. Szybko zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię, włożyć na godzinę do lodówki. Szparagi obrać, odciąć twarde końcówki, pędy związać nicią w pęczek. W wysokim garnku zagotować wodę z dodatkiem soli, szczypty cukru i łyżeczki masła. Wstawić szparagi główkami do góry, gotować około 5 minut. Zioła opłukać, posiekać (część zostawić do dekoracji). 
2. Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placek o wymiarach 22x32 cm. Wyłożyć nim natłuszczoną formę. Rozłożyć szparagi. Śmietanę kremówkę wymieszać z kwaśną śmietaną i pozostałymi jajkami. Dodać zioła i skórkę z pomarańczy, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sosem zalać szparagi. Placek wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piec około 50 minut. Przed podaniem udekorować odłożonymi ziołami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz