Składniki
Ciasto naleśnikowe:
- Mąka żytnia drobna
- Jaja
- Mleko
- Woda
- Sól
- Oliwa z oliwek
Farsz:
- Hummus
- Szpinak liściasty
- Dymka
- Czosnek
- Sól
- Pieprz
- Masło klarowane
Przygotowanie
Naleśniki smażymy, pozostawiając je trochę bledsze niż zazwyczaj. Dzięki drobnej mące żytniej, placki są grubsze i bardziej elastyczne niż te tradycyjne, pszenne. Szpinak rwiemy na drobniejsze kawałki, blanszujemy. Cebulkę podsmażamy z czosnkiem na maśle klarowanym. Dodajemy szpinak. Doprawiamy wedle uznania solą i świeżo zmielonym pieprzem. Farsz dokładnie odparowujemy. Naleśniki smarujemy hummusem, następnie układamy na nim nasz szpinak. Całość zawijamy lub składamy i smarujemy oliwą na wierzchu. Gotowe naleśniki opiekamy na grillu z obu stron. Zamiast grilla można użyć patelni do grillowania lub grilla elektrycznego. Podajemy z sosem jogurtowym i sałatą.
trudność: umiarkowanie łatwe
czas przygotowania: w godzinę
koszt: tanie
kiedy podać: na obiad
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz