wtorek, 1 maja 2012

Grillowane naleśniki z hummusem i szpinakiem



Składniki


Ciasto naleśnikowe: 

  • Mąka żytnia drobna 
  • Jaja 
  • Mleko 
  • Woda 
  • Sól 
  • Oliwa z oliwek


Farsz: 

  • Hummus 
  • Szpinak liściasty 
  • Dymka 
  • Czosnek 
  • Sól 
  • Pieprz 
  • Masło klarowane



Grillowane naleśniki z hummusem i szpinakiem


Przygotowanie

Naleśniki smażymy, pozostawiając je trochę bledsze niż zazwyczaj. Dzięki drobnej mące żytniej, placki są grubsze i bardziej elastyczne niż te tradycyjne, pszenne. Szpinak rwiemy na drobniejsze kawałki, blanszujemy. Cebulkę podsmażamy z czosnkiem na maśle klarowanym. Dodajemy szpinak. Doprawiamy wedle uznania solą i świeżo zmielonym pieprzem. Farsz dokładnie odparowujemy. Naleśniki smarujemy hummusem, następnie układamy na nim nasz szpinak. Całość zawijamy lub składamy i smarujemy oliwą na wierzchu. Gotowe naleśniki opiekamy na grillu z obu stron. Zamiast grilla można użyć patelni do grillowania lub grilla elektrycznego. Podajemy z sosem jogurtowym i sałatą.

trudność: umiarkowanie łatwe
czas przygotowania: w godzinę
koszt: tanie
kiedy podać: na obiad


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz