Tarator to bułgarska zupa ogórkowa. W kraju swego pochodzenia można zamówić ją w niemal każdej restauracji. To jedno z najpopularniejszych dań regionu. Przygotowana z oryginalnych składników jest bardzo gęsta, w wersji Agnieszki Kręglickiej przypomina lubiane przez nas chłodniki.
Tarator :
- 3 świeże ogórki
- 2 ząbki czosnku
- 3 szkl. jogurtu naturalnego
- 3 łyżki oliwy tłoczonej na zimno
- sól
- biały pieprz
- pokruszone orzechy włoskie (do dekoracji)
Wykonanie:
Ogórki obrać, usunąć nasiona, pokroić w cieniutkie, długie paseczki. Posolić i zostawić, by puściły sok. Czosnek utrzeć, dodać do jogurtu. Wrzucić odciśnięte ogórki, sól, oliwę i pieprz. Schłodzić. Przed podaniem dodać kilka kostek lodu, by zupa stała się zimniejsza i bardziej płynna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz