niedziela, 13 maja 2012

Minitosty z gruszką i niebieskim serem



Składniki:
 
  • 8 kromek pieczywa tostowego
  • 2 średniej wielkości gruszki (mogą być też marynowane lub z syropu)
  • 100 g sera typu rokpol
  • 3 łyżki świeżego gęstego półtłustego twarogu
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • duża garść rzeżuchy
  • sól, pieprz cayenne
Wykonanie:



Ser pleśniowy utrzyj z twarogiem na gładka masę, dopraw solą, pieprzem cayenne i sokiem z pomarańczy. Rzeżuchę umyj i osusz. Gruszki pokrój wzdłuż na ósemki (ze świeżych owoców usuń gniazda nasienne). Z pieczywa skrój skórkę, połowę kromek posmaruj masą serową, wszystkie tosty pokrój na ćwiartki. Na każdą posmarowaną ćwiartkę tostu połóż trochę rzeżuchy, następnie kawałek gruszki i znów trochę rzeżuchy. Przykryj suchą ćwiartką tostu, zepnij dolną i górną część kanapeczki drewnianymi wykałaczkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz