niedziela, 13 maja 2012

Kajzerki z łososiem i awokado



Składniki: 
 
  • 4 okrągłe bułki z sezamem
  • 4 okrągłe bułki z makiem
  • 8 plastrów surowego łososia (ok. 300 g)
  • 1 dojrzały owoc awokado
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 strączek papryki czuszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • główka sałaty (lub cykoria)
Wykonanie:


Awokado umyj, przekrój na pół, usuń pestkę, a miąższ starannie wydrąż łyżeczką. Dodaj obrany ząbek czosnku oraz oczyszczoną z nasion czuszkę i zmiksuj. Dopraw pastę solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Plastry łososia umyj, osusz papierowym ręcznikiem i usmaż z obu stron na rozgrzanej oliwie na patelni. Dopraw sokiem z cytryny, solą, pieprzem i drugim ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Bułki przekrój, spody posmaruj pastą z awokado, ułóż na nich umyte i osuszone liście sałaty (lub cykorii), na tej warstwie ułóż kawałki ryby. Przykryj górnymi połówkami bułki.

Dla 4-8 osób, czas przygotowania 20 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz