Składniki:
- 4 okrągłe bułki z sezamem
- 4 okrągłe bułki z makiem
- 8 plastrów surowego łososia (ok. 300 g)
- 1 dojrzały owoc awokado
- 2 ząbki czosnku
- 1 strączek papryki czuszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- główka sałaty (lub cykoria)
Wykonanie:
Awokado umyj, przekrój na pół, usuń pestkę, a miąższ starannie wydrąż łyżeczką. Dodaj obrany ząbek czosnku oraz oczyszczoną z nasion czuszkę i zmiksuj. Dopraw pastę solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Plastry łososia umyj, osusz papierowym ręcznikiem i usmaż z obu stron na rozgrzanej oliwie na patelni. Dopraw sokiem z cytryny, solą, pieprzem i drugim ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Bułki przekrój, spody posmaruj pastą z awokado, ułóż na nich umyte i osuszone liście sałaty (lub cykorii), na tej warstwie ułóż kawałki ryby. Przykryj górnymi połówkami bułki.
Awokado umyj, przekrój na pół, usuń pestkę, a miąższ starannie wydrąż łyżeczką. Dodaj obrany ząbek czosnku oraz oczyszczoną z nasion czuszkę i zmiksuj. Dopraw pastę solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Plastry łososia umyj, osusz papierowym ręcznikiem i usmaż z obu stron na rozgrzanej oliwie na patelni. Dopraw sokiem z cytryny, solą, pieprzem i drugim ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Bułki przekrój, spody posmaruj pastą z awokado, ułóż na nich umyte i osuszone liście sałaty (lub cykorii), na tej warstwie ułóż kawałki ryby. Przykryj górnymi połówkami bułki.
Dla 4-8 osób, czas przygotowania 20 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz