Składniki dla 4 osób:
- 4 x 160 g fileta z łososia norweskiego (oczyszczone, umyte, bez ości, ze skórą).
Marynata:
- 50 g musztardy gruboziarnistej (z całymi ziarnkami gorczycy);
- 2 łyżki miodu wielokwiatowego;
- 2 łyżki majonezu;
- 2 łyżki gorącej wody;
- 2 łyżki drobno posiekanego koperku;
- 2 łyżki oleju słonecznikowego;
- przyprawy.
Sposób przygotowania:
Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Skórę łososia natrzeć olejem, oprószyć solą i białym pieprzem. Łososia grillować na aluminiowej tacce. Podczas grillowania należy obracać rybę.
Piec rybę po 15 minut z każdej strony. Kiedy ryba będzie ułożona skórą do dołu, należy skrapiać ją marynatą. Następnie przykryć grill folią lub metalową pokrywką i piec łososia przez ok. 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz