sobota, 5 maja 2012

Łosoś w marynacie miodowej - Robert Sowa


 /materiały prasowe
 

 
Składniki dla 4 osób:
  • 4 x 160 g fileta z łososia norweskiego (oczyszczone, umyte, bez ości, ze skórą).
Marynata:
  • 50 g musztardy gruboziarnistej (z całymi ziarnkami gorczycy);
  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego;
  • 2 łyżki majonezu;
  • 2 łyżki gorącej wody;
  • 2 łyżki drobno posiekanego koperku;
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego;
  • przyprawy.
Sposób przygotowania:

Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Skórę łososia natrzeć olejem, oprószyć solą i białym pieprzem. Łososia grillować na aluminiowej tacce. Podczas grillowania należy obracać rybę.
Piec rybę po 15 minut z każdej strony. Kiedy ryba będzie ułożona skórą do dołu, należy skrapiać ją marynatą. Następnie przykryć grill folią lub metalową pokrywką i piec łososia przez ok. 10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz