Składniki:
- 4 podłużne bułeczki pszenne
- 4 małe lub 2 większe filety z białej ryby o zwartym miąższu, np. z pangi, miruny lub soli (razem ok. 300 g)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 średniej wielkości marchewki
- 4 cienkie plasterki świeżego imbiru
- 1/2 strąka czerwonej papryki (może być z marynaty oliwnej)
- 4 rzodkiewki
- garść kiełków sojowych
- 1 łyżeczka ziaren sezamu
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 łyżki mąki
- 80 g masła
- kilka liści sałaty rzymskiej
- sól, pieprz, cukier
Wykonanie:
Umytą i osuszoną rybę skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem, przykryj i wstaw do lodówki. W tym czasie umyj warzywa, obierz marchew, pokrój lub zetrzyj na cienkie paski. Imbir pokrój w cieniutkie słupki, paprykę w paseczki, a rzodkiewki w plasterki. Obsmaż warzywa krótko na łyżce rozgrzanego oleju, posyp sezamem, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Kiełki przelej wrzątkiem, zahartuj zimną wodą, osusz i dodaj do warzyw, całość wymieszaj. Rybę pokrój na kawałki wielkości bułek, obtocz w mące, usmaż na pozostałym rozgrzanym oleju z obydwu stron (albo upiecz na ruszcie). Bułki przekrój, posmaruj masłem. Na spodnich częściach rozłóż umytą i osuszoną sałatę, wystudzone warzywa i porcje ryby. Przykryj górnymi połówkami bułek.
Umytą i osuszoną rybę skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem, przykryj i wstaw do lodówki. W tym czasie umyj warzywa, obierz marchew, pokrój lub zetrzyj na cienkie paski. Imbir pokrój w cieniutkie słupki, paprykę w paseczki, a rzodkiewki w plasterki. Obsmaż warzywa krótko na łyżce rozgrzanego oleju, posyp sezamem, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Kiełki przelej wrzątkiem, zahartuj zimną wodą, osusz i dodaj do warzyw, całość wymieszaj. Rybę pokrój na kawałki wielkości bułek, obtocz w mące, usmaż na pozostałym rozgrzanym oleju z obydwu stron (albo upiecz na ruszcie). Bułki przekrój, posmaruj masłem. Na spodnich częściach rozłóż umytą i osuszoną sałatę, wystudzone warzywa i porcje ryby. Przykryj górnymi połówkami bułek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz