Składniki:
- 50 g miękkiego masła
- 50 g cukru
- 350 g mąki pszennej
- 180 ml mleka
- 1 jajko
- 30 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- około 1,5 kg owoców (truskawki, borówki amerykańskie, śliwki, porzeczki, maliny)
Kruszonka:
- 130 g zimnego masła
- 100 g mąki pszennej
- 100 g mielonych migdałów
- 130 g brązowego cukru
Wykonanie:
Do miski wsyp mąkę, cukier i sól. Do lekko ciepłego mleka dodaj łyżkę cukru, wkrusz drożdże i delikatnie wymieszaj, aby się rozpuściły. Odstaw na 15 minut. Po tym czasie mleko z drożdżami, bardzo miękkie masło i jajko dodaj do mąki i wyrób gęste, elastyczne ciasto, które powinno odchodzić od ścianek naczynia. Do wyrobienia ciasta możesz użyć robota kuchennego. Wyrobione ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę. W tym czasie umyj i osusz owoce. Wysmaruj masłem blachę, ciasto jeszcze raz szybko zagnieć, przełóż na środek blachy i rozprowadź palcami, pomagając sobie wałkiem. Jeszcze raz przykryj i odstaw na 15 minut. Przygotuj kruszonkę: zimne masło pokrój w kostkę i rozetrzyj z pozostałymi składnikami, aż powstaną grudki. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 st. C, ciasto obłóż owocami i posyp kruszonką. Piecz 35-40 minut na złotobrązowy kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz