Składniki dla 4 osób:
4 x 160 g fileta z łososia norweskiego (oczyszczone, umyte, bez skóry i ości)
Marynata:
1 ząbek czosnku (obrany i zmiażdżony nożem);
- 4 łyżki oliwy extra virgin;
- 2 łyżki listków świeżego estragonu (lub 1 łyżka suszonego estragonu);
- 4 łyżki orzechów włoskich;
- 1 łyżka tartego parmezanu;
- 1 łyżka bułki tartej;
- 2 łyżki masła, przyprawy.
Sposób przygotowania:
Estragon zmiksować z orzechami, oliwą z oliwek, serem parmezanem i czosnkiem.
Do masy dodać bułkę tartą oraz masło i dokładnie utrzeć. Łososia poprószyć solą i pieprzem, posmarować oliwą z oliwek. Rybę delikatnie zgrillować z obu stron, na wierzchnią cześć nałożyć orzechowe pesto, przykryć grilla folią aluminiową, a następnie dopiec łososia.
Można podawać z grillowanymi pomidorami oraz bukietem sałat.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz