sobota, 5 maja 2012

Łosoś w marynacie orzechowej - Robert Sowa


Składniki dla 4 osób:

 4 x 160 g fileta z łososia norweskiego (oczyszczone, umyte, bez skóry i ości)

Marynata: 


1 ząbek czosnku (obrany i zmiażdżony nożem);
 /materiały prasowe




  • 4 łyżki oliwy extra virgin; 
  • 2 łyżki listków świeżego estragonu (lub 1 łyżka suszonego estragonu); 
  • 4 łyżki orzechów włoskich;
  •  1 łyżka tartego parmezanu; 
  • 1 łyżka bułki tartej; 
  • 2 łyżki masła, przyprawy.
Sposób przygotowania:
Estragon zmiksować z orzechami, oliwą z oliwek, serem parmezanem i czosnkiem.
Do masy dodać bułkę tartą oraz masło i dokładnie utrzeć. Łososia poprószyć solą i pieprzem, posmarować oliwą z oliwek. Rybę delikatnie zgrillować z obu stron, na wierzchnią cześć nałożyć orzechowe pesto, przykryć grilla folią aluminiową, a następnie dopiec łososia.
Można podawać z grillowanymi pomidorami oraz bukietem sałat.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz