środa, 2 maja 2012

Na indyku i z musztardą



Chłodnik ogórkowy na indyku i musztardzie
  • 1 duży ogórek wężowy (50 dag)
  • 1 szalotka
  • 2 łyżki świeżego estragonu
  • 500 ml zimnego bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka octu estragonowego
  • 20 dag gęstej śmietany (36-proc.)
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • listki estragonu
  • 10 dag szynki z indyka
Wykonanie:

Umyj ogórka, odkrój kilka plasterków i odłóż je do dekoracji. Resztę ogórka obierz, usuń nasionka, a miąższ pokrój w dość grubą kostkę. Posiekaj szalotkę i estragon, zmiksuj w blenderze z ogórkiem, bulionem, musztardą, octem, śmietaną i oliwą. Przypraw do smaku solą, wstaw do lodówki. Przed podaniem zamieszaj, posyp listkami estragonu i skórką cytrynową. Udekoruj odłożonymi plasterkami ogórka oraz pokrojoną w paseczki szynką z indyka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz