Chłodnik ogórkowy na indyku i musztardzie
- 1 duży ogórek wężowy (50 dag)
- 1 szalotka
- 2 łyżki świeżego estragonu
- 500 ml zimnego bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka octu estragonowego
- 20 dag gęstej śmietany (36-proc.)
- 2 łyżki oliwy
- sól
- 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
- listki estragonu
- 10 dag szynki z indyka
Wykonanie:
Umyj ogórka, odkrój kilka plasterków i odłóż je do dekoracji. Resztę ogórka obierz, usuń nasionka, a miąższ pokrój w dość grubą kostkę. Posiekaj szalotkę i estragon, zmiksuj w blenderze z ogórkiem, bulionem, musztardą, octem, śmietaną i oliwą. Przypraw do smaku solą, wstaw do lodówki. Przed podaniem zamieszaj, posyp listkami estragonu i skórką cytrynową. Udekoruj odłożonymi plasterkami ogórka oraz pokrojoną w paseczki szynką z indyka.
Umyj ogórka, odkrój kilka plasterków i odłóż je do dekoracji. Resztę ogórka obierz, usuń nasionka, a miąższ pokrój w dość grubą kostkę. Posiekaj szalotkę i estragon, zmiksuj w blenderze z ogórkiem, bulionem, musztardą, octem, śmietaną i oliwą. Przypraw do smaku solą, wstaw do lodówki. Przed podaniem zamieszaj, posyp listkami estragonu i skórką cytrynową. Udekoruj odłożonymi plasterkami ogórka oraz pokrojoną w paseczki szynką z indyka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz