Składniki:
- 400 g piersi indyka,
- 200 g wędzonego boczku,
- dwie cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- po 4 łyżki: sosu sojowego, miodu, octu winnego,
- przyprawa do grilla np. Vegeta,
- 200 g pieczarek,
- sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
Grillowana pierś z indyka
Pierś indyka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na większe kawałki, a każdy z nich lekko zbijamy tłuczkiem, boczek tniemy na cienkie paseczki.
W misce mieszamy miód, ocet, sos sojowy i zmiażdżony czosnek, przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do grilla.
Do marynaty wrzucamy mięso, mieszamy, by marynata dokładnie pokryła kawałki indyka, odstawiamy w chłodne miejsce na dwie godziny.
Cebule obieramy i drobno siekamy, lekko przesmażamy, dodajemy umyte i pokrojone pieczarki i całość smażymy.
Na każdym płacie mięsa układamy nieco farszu, posypujemy pietruszką, zwijamy, owijamy plasterkiem boczku i grillujemy. Podajemy z sałatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz