Składniki:
- 500 g dużych pieczarek,
- pół łyżeczki suszonego tymianku,
- 2 łyżki oleju,
- pół pęczka natki pietruszki,
- 150 g wędzonego boczku,
- 350 g mięsa z pieczonego kurczaka,
- sól i pieprz czarny mielony do smaku.
Wykonanie:
Pieczarki czyścimy, myjemy i osuszamy. Nóżki odcinamy. Cebulę obieramy i siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i szklimy na niej cebulę. Dodajemy pokrojone nóżki pieczarek, smażymy razem przez kilka minut. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.
Boczek kroimy w kosteczkę, przesmażamy na suchej patelni. Mięso kurczaka kroimy na paseczki. Natkę płuczemy, drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy z przesmażonymi pieczarkami.
Kapelusze pieczarek smarujemy cienko olejem. Wnętrze faszerujemy przygotowanym farszem. Układamy na rozgrzanym ruszcie grilla, najlepiej na aluminiowej tacce i pieczemy 15 do 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz