Wersja dla znudzonych tradycją. Wiosenna i bardzo selerowa wariacja na temat zup na zimno.
Chłodnik selerowy
Składniki:
- 1 średni por (posiekany)
- 12 dużych posiekanych łodyg selera naciowego
- 1 posiekana cebula
- 1 łyżka oliwy
- 1 ziemniak obrany i pokrojony w kostkę
- 2 szklanki wody
- 1 czubata łyżeczka soli
- szczypta pieprzu kajeńskiego
Wykonanie:
Pory dokładnie opłucz w zimnej wodzie, a potem osącz na sitku. W rondlu rozgrzej oliwę, zeszklij seler, cebulę i pory (10 minut). Dodaj pozostałe składniki, duś pod przykryciem ok. 10 minut, aż wszystko będzie miękkie. Gotową zupę zmiksuj i przetrzyj przez sitko. Podawaj po schłodzeniu.
Pory dokładnie opłucz w zimnej wodzie, a potem osącz na sitku. W rondlu rozgrzej oliwę, zeszklij seler, cebulę i pory (10 minut). Dodaj pozostałe składniki, duś pod przykryciem ok. 10 minut, aż wszystko będzie miękkie. Gotową zupę zmiksuj i przetrzyj przez sitko. Podawaj po schłodzeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz