środa, 2 maja 2012

Chłodnik z selera



Wersja dla znudzonych tradycją. Wiosenna i bardzo selerowa wariacja na temat zup na zimno.

Chłodnik selerowy

Składniki:

  • 1 średni por (posiekany)
  • 12 dużych posiekanych łodyg selera naciowego
  • 1 posiekana cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ziemniak obrany i pokrojony w kostkę
  • 2 szklanki wody
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu kajeńskiego 
Wykonanie: 

Pory dokładnie opłucz w zimnej wodzie, a potem osącz na sitku. W rondlu rozgrzej oliwę, zeszklij seler, cebulę i pory (10 minut). Dodaj pozostałe składniki, duś pod przykryciem ok. 10 minut, aż wszystko będzie miękkie. Gotową zupę zmiksuj i przetrzyj przez sitko. Podawaj po schłodzeniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz