piątek, 4 maja 2012

Potrawka wieprzowa


Składniki na 4 porcje:
  • 50 dag zielonych szparagów,ole
  • 20 dag makaronu grube wstążki (tagliatelle lub papardelle),
  • 1 plasterek limonki,
  • 40 dag schabu,
  • 1 łyżka oleju,
  • pieprz,
  • sól,
  • 1 łyżka mąki,
  • 50 ml śmietany,
  • 1-2 łyżeczki soku z limonki,

Do dekoracji:
  • rzeżucha,
  • skórka z limonki,
  • czerwony pieprz

Wykonanie:
1. Zielone szparagi oczyścić, opłukać, odciąć twarde końcówki. Pędy pokroić na mniejsze kawałki. Makaron ugotować w lekko posolonej wodzie według przepisu podanego na opakowaniu. Do drugiego garnka wlać wodę, lekko posolić, wrzucić plasterek limonki. Kiedy woda zacznie wrzeć, wrzucić szparagi, gotować je około 7 minut, odcedzić (wywar zachować). 

2. Schab opłukać, wytrzeć do sucha, pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i usmażyć na rumiano. Pod koniec smażenia oprószyć solą, pieprzem oraz mąką. 

3. Odmierzyć 125 ml wywaru z gotowania szparagów. Śmietanę wymieszać z wywarem i wlać do mięsa. Zagotować, ponownie przyprawić solą, pieprzem oraz sokiem z limonki. Do potrawki dołożyć szparagi. Potrawkę podawać z makaronem. Udekorować rzeżuchą (kiełkami lucerny), skórką z limonki oraz ziarenkami czerwonego pieprzu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz