Składniki na 4 porcje:
- 50 dag zielonych szparagów,ole
- 20 dag makaronu grube wstążki (tagliatelle lub papardelle),
- 1 plasterek limonki,
- 40 dag schabu,
- 1 łyżka oleju,
- pieprz,
- sól,
- 1 łyżka mąki,
- 50 ml śmietany,
- 1-2 łyżeczki soku z limonki,
Do dekoracji:
- rzeżucha,
- skórka z limonki,
- czerwony pieprz
Wykonanie:
1. Zielone szparagi oczyścić, opłukać, odciąć twarde końcówki. Pędy pokroić na mniejsze kawałki. Makaron ugotować w lekko posolonej wodzie według przepisu podanego na opakowaniu. Do drugiego garnka wlać wodę, lekko posolić, wrzucić plasterek limonki. Kiedy woda zacznie wrzeć, wrzucić szparagi, gotować je około 7 minut, odcedzić (wywar zachować).
2. Schab opłukać, wytrzeć do sucha, pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i usmażyć na rumiano. Pod koniec smażenia oprószyć solą, pieprzem oraz mąką.
3. Odmierzyć 125 ml wywaru z gotowania szparagów. Śmietanę wymieszać z wywarem i wlać do mięsa. Zagotować, ponownie przyprawić solą, pieprzem oraz sokiem z limonki. Do potrawki dołożyć szparagi. Potrawkę podawać z makaronem. Udekorować rzeżuchą (kiełkami lucerny), skórką z limonki oraz ziarenkami czerwonego pieprzu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz