Składniki dla 6-8 osób:
- 1,5 kg filetu z łososia,
- 3 łyżki soku z limonki,
- sól,
- 2 limonki,
- 1-2 główki czosnku,
- listki laurowe,
- 8 łyżki oliwy z oliwek,
- 600 g kolorowej papryki,
- 1 mały ogórek sałatkowy,
- 30 g orzeszków pini,
- 4 łyżki sosu Chili,
- 2 łyżki octu,
- pieprz
Przygotowanie:
Łososia umyć, osuszyć, pokroić w kostkę (ok. 5 cm). Skropić sokiem z limonki, posolić. Limonki umyć, pokroić w dość grube plastry. Ząbki czosnku przekroić na pół. Przygotowane składniki i listki laurowe nadziewać naprzemiennie na patyczki. Skropić 6 łyżkami oliwy z oliwek, odstawić. Paprykę i ogórek na sos pokroić w bardzo drobną kostkę. Orzeszki pini zrumienić na patelni bez tłuszczu. Przygotowane składniki wymieszać z sosem chili, 2 łyżkami oliwy z oliwek i octem. Doprawić solą i pieprzem. Szaszłyki opiekać na rozgrzanym grillu przez 10 minut. przyprawić pieprzem. Szaszłyki podawać z sosem. Doskonale smakują ze świeżym chlebem i grillowanymi warzywami.
Czas przygotowania 45 minut
Jedna porcja zawiera 2220 kJ/530 kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz