wtorek, 1 maja 2012

Ciasteczka maślane z kremem cytrynowym



Składniki:

  • 175 g masła
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • skórka otarta z cytryny
Krem:

  • 60 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • skórka otarta z cytryny

Wykonanie: 

Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 st. C. Miękkie masło, cukier puder i skórkę z cytryny przełóż do dużej miski i ubij mikserem na puszystą masę. Do masy dodaj mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, wymieszaj. Masę przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia niewielkie ciasteczka (o średnicy około 3 cm). Piecz 12-14 minut na złotobrązowy kolor.
Wszystkie składniki kremu ubij na puszystą masę. Smaruj nim ciasteczka i sklejaj je po dwa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz