Składniki:
- 4 małe chlebki ciabatta
- 4 cienkie surowe sznycle cielęce (po ok. 80 g każdy)
- 8 małych listków szałwii
- 4 plastry szynki wędzonej
- kilka liści sałaty strzępiastej (lub garść roszponki)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Wykonanie:
Sznycle cielęce rozklep, nadając im podłużny kształt (taki, jaki ma ciabatta). Szałwię oraz sałatę (lub roszponkę) umyj i osusz. Na patelni rozgrzej oliwę, smaż na niej mięso z jednej strony, obróć, dodaj szałwię, usmaż z drugiej strony i zsuń na talerz. Chlebki głęboko natnij wzdłuż, skrop odrobiną oliwy z patelni. Dolne połówki wyściel sałatą lub roszponką, następnie ułóż na tej warstwie sznycelki, na nich rozłóż plasterki szynki i listki szałwii. Przykryj górnymi połówkami chlebków.
Sznycle cielęce rozklep, nadając im podłużny kształt (taki, jaki ma ciabatta). Szałwię oraz sałatę (lub roszponkę) umyj i osusz. Na patelni rozgrzej oliwę, smaż na niej mięso z jednej strony, obróć, dodaj szałwię, usmaż z drugiej strony i zsuń na talerz. Chlebki głęboko natnij wzdłuż, skrop odrobiną oliwy z patelni. Dolne połówki wyściel sałatą lub roszponką, następnie ułóż na tej warstwie sznycelki, na nich rozłóż plasterki szynki i listki szałwii. Przykryj górnymi połówkami chlebków.
Dla 4 osób, czas przygotowania 20 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz