Składniki na 4 porcje:
- 15 dag orkiszowej mąki typ 630 DD5 dag + 1 łyżeczka masła,
- 4 jajka, 7,5 dag twarogu,
- 1 kg białych szparagów,
- po pół pęczka natki pietruszki i estragonu,
- 30 dag śmietany kremówki,
- 3 łyżki kwaśnej śmietany,
- skórka otarta z połowy pomarańczy,
- gałka muszkatołowa,
- pieprz,
- sól,
- cukier,
- tłuszcz do formy
Wykonanie:
1. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać szczyptę soli, 5 dag masła, twaróg i 1 jajko. Szybko zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię, włożyć na godzinę do lodówki. Szparagi obrać, odciąć twarde końcówki, pędy związać nicią w pęczek. W wysokim garnku zagotować wodę z dodatkiem soli, szczypty cukru i łyżeczki masła. Wstawić szparagi główkami do góry, gotować około 5 minut. Zioła opłukać, posiekać (część zostawić do dekoracji).
2. Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placek o wymiarach 22x32 cm. Wyłożyć nim natłuszczoną formę. Rozłożyć szparagi. Śmietanę kremówkę wymieszać z kwaśną śmietaną i pozostałymi jajkami. Dodać zioła i skórkę z pomarańczy, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sosem zalać szparagi. Placek wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piec około 50 minut. Przed podaniem udekorować odłożonymi ziołami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz