piątek, 4 maja 2012

Szparagi w sosie ziołowym



Składniki na 4 porcje:

  • 2 kg białych szparagów,
  • 10 dag masła,
  • 2 jajka,
  • 1-2 łyżeczki cukru,
  • gałązki koperku i natki,
  • po pół pęczka trybuli i szczypiorku,
  • pieprz,
  • 1 mała cebula,
  • sól,
  • 25 dag śmietankowego twarożku,
  • 100 ml mleka,
  • 5 dag śmietany kremówki,
  • 8 cienkich plasterków szynki parmeńskie
Wykonanie: 

1. Jajka ugotować na twardo (10 minut od zagotowania lekko posolonej wody). Przestudzić, obrać ze skorupek. Białe szparagi opłukać, obrać, odciąć twarde końcówki. Pędy związać w pęczki. W wysokim garnku zagotować wodę z dodatkiem soli, masła i szczypty cukru. Szparagi wstawić do garnka główkami do góry. Gotować pod przykryciem 15-20 minut. 

2. Jajka na twardo pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Zioła opłukać, osuszyć, posiekać (część zostawić do dekoracji). Twarożek utrzeć z mlekiem i śmietaną, potem wymieszać z jajkami, cebulą i ziołami. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. 

3. Ugotowane do miękkości szparagi wyjąć, ułożyć na półmisku. Polać przygotowanym sosem. Obok ułożyć plasterki szynki. Danie udekorować ziołami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz