Składniki na 4 porcje:
- 2 kg białych szparagów,
- 10 dag masła,
- 2 jajka,
- 1-2 łyżeczki cukru,
- gałązki koperku i natki,
- po pół pęczka trybuli i szczypiorku,
- pieprz,
- 1 mała cebula,
- sól,
- 25 dag śmietankowego twarożku,
- 100 ml mleka,
- 5 dag śmietany kremówki,
- 8 cienkich plasterków szynki parmeńskie
Wykonanie:
1. Jajka ugotować na twardo (10 minut od zagotowania lekko posolonej wody). Przestudzić, obrać ze skorupek. Białe szparagi opłukać, obrać, odciąć twarde końcówki. Pędy związać w pęczki. W wysokim garnku zagotować wodę z dodatkiem soli, masła i szczypty cukru. Szparagi wstawić do garnka główkami do góry. Gotować pod przykryciem 15-20 minut.
1. Jajka ugotować na twardo (10 minut od zagotowania lekko posolonej wody). Przestudzić, obrać ze skorupek. Białe szparagi opłukać, obrać, odciąć twarde końcówki. Pędy związać w pęczki. W wysokim garnku zagotować wodę z dodatkiem soli, masła i szczypty cukru. Szparagi wstawić do garnka główkami do góry. Gotować pod przykryciem 15-20 minut.
2. Jajka na twardo pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Zioła opłukać, osuszyć, posiekać (część zostawić do dekoracji). Twarożek utrzeć z mlekiem i śmietaną, potem wymieszać z jajkami, cebulą i ziołami. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.
3. Ugotowane do miękkości szparagi wyjąć, ułożyć na półmisku. Polać przygotowanym sosem. Obok ułożyć plasterki szynki. Danie udekorować ziołami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz