sobota, 5 maja 2012

Ryba pieczona w folii - Maciej Kuroń


Składniki:

  • 1 sprawiona ryba lub dzwonko na osobę (łosoś, pstrąg);
  • pęczek koperku;
  • 1 łyżka świeżej szałwii,
  • macierzanki,
  • szczypta bazylii;
  • 1 łyżka soku z cytryny;
  • biały lub kolorowy pieprz;
  • sól.
 
 /Wydawnictwo Jacek Santorski & co
 

 
Rybę nacieramy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Jeśli mamy rybę w całości, to połowę ziół wkładamy w środek, a resztą obsypujemy rybę z zewnątrz. Jeśli mamy filety, to oczywiście obsypujemy je wszystkimi ziołami z obu stron.
Rybę układamy na folii posmarowanej olejem lub masłem, zawijamy, możemy zrobić na górze kilka dziurek widelcem.
Pieczemy na grillu przez 15 - 20 minut. Rybę ok. 1,5 - 2 kg pieczemy nawet przez 1 godzinę.
Tak przyrządzoną rybę podajemy z różnymi sosami gorącymi lub zimnymi, np. z sosem koperkowym, czosnkowym, maślanym itp.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz