środa, 2 maja 2012

Chłodnik litewski Roberta Makłowicza


 
Przepis mistrza kuchni na chłodnik litewski. Najlepiej przygotować go z dodatkiem młodych buraczków. Tu w wersji z kefirem albo jogurtem. Jeśli wolimy, by chłodnik był kwaśny należy dodać liście szczawiu.

Chłodnik litewski
  • duży pęczek boćwiny wraz z młodymi buraczkami
  • 2 ogórki
  • pół szklanki posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 szklanek kefiru lub naturalnego jogurtu (nie słodzonego!)
  • pół szklanki kwaśnej śmietany
Wykonanie: 

Boćwinkę wypłukać i posiekać, buraczki cieniutko obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, zalać niedużą ilością wody (ok. pół szklanki) i dusić ok. 10 min. Odstawić do ostygnięcia. Wymieszać z kefirem i śmietaną, dodać zgnieciony czosnek, szczypiorek, koperek i pokrojone w drobną kostkę ogórki, posolić do smaku, odstawić na kilka godzin do lodówki. Podawać z połówkami jajka na twardo. 

Jeśli ktoś lubi wersję bardziej kwaśną, do gotowanej boćwinki dodać można garść liści świeżego szczawiu. W wersji klasycznej do chłodnika dodaje się obrane szyjki rakowe lub kawałki pieczonej cielęciny, piersi z kury czy indyka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz