Składniki:
- 200 g wątróbek drobiowych
- łyżka sklarowanego masła
- 6 łyżek portweinu
- 50 g śmietany kremówki
- 150 g masła
- sól, pieprz
- 100-200 g orzechów włoskich
- 50 g szalotek
- 3 łyżki octu jabłkowego
- cukier
- 3 łyżki oleju z orzechów włoskich
- 100 g roszponki
- ¼ główki endywii
Przygotowanie:
Wątróbki smażyć na sklarowanym maśle przez 5 minut, zalać portweinem i gotować, aż płyn się zredukuje. Wątróbki zmiksować ze śmietaną i przetrzeć przez sito. Masło ubić za pomocą robota kuchennego na kremową masę, po łyżeczce dodawać wątróbkę. Doprawić solą i pieprzem. Masę umieścić w foremce i odstawić w chłodne miejsce na min. 3 godziny. Orzechy posiekać i uprażyć na patelni bez tłuszczu. Lekko posolić. Dwoma łyżkami wycinać z masy zgrabne kawałki, obtaczać w orzechach.
Sałaty potargać, dodać pokrojone szalotki, zalać sosem z octu i oleju, doprawionym solą, pieprzem i cukrem.
Mus z wątróbki podawać z sałatką. Dekorować skarmelizowanym plasterkiem jabłka.
Czas przygotowania: 35 minut
Jedna porcja zawiera: 1890 kJ/451 kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz