Składniki:
- 1 długa i dość szeroka bagietka
- 4 plastry surowej polędwicy wołowej (po ok. 100-150 g)
- 100 g masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek bagie
- 2 małe cebule
- 1 ząbek czosnku
- pęczek szczypiorku
- mały pojemnik roszponki (lub pęczek natki pietruszki)
- 1 dojrzały, mięsisty pomidor
- sok z cytryny
- sól, pieprz czarny, pieprz cayenne
Wykonanie:
Pomidor i zieleninę umyj i osusz. Miękkie masło wymieszaj z posiekanym czosnkiem i szczypiorkiem, dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem cayenne. Cebulki i pomidor pokrój w plasterki. Mięso oprósz świeżo zmielonym pieprzem i smaż z obydwu stron po 3-4 minuty na rozgrzanej oliwie, po czym zdejmij z ognia, posól, zawiń w folię aluminiową. Bagietkę pokrój na 4 równe kawałki, każdy poziomo przetnij na pół, zrumień w tosterze lub na patelni, posmaruj masłem czosnkowym. Dolne kawałki wyściel roszponką (lub natką pietruszki) i plasterkami cebuli. Na tej warstwie ułóż plasterki pomidora i polędwicę. Przykryj kanapki pozostałymi kawałkami bagietki.
Dla 4 osób, czas przygotowania 15 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz