niedziela, 13 maja 2012

Bagietka z polędwicą wołową




Składniki: 
 
  • 1 długa i dość szeroka bagietka
  • 4 plastry surowej polędwicy wołowej (po ok. 100-150 g)
  • 100 g masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek bagie
  • 2 małe cebule
  • 1 ząbek czosnku 
  • pęczek szczypiorku
  • mały pojemnik roszponki (lub pęczek natki pietruszki)
  • 1 dojrzały, mięsisty pomidor 
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz czarny, pieprz cayenne
Wykonanie:  


Pomidor i zieleninę umyj i osusz. Miękkie masło wymieszaj z posiekanym czosnkiem i szczypiorkiem, dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem cayenne. Cebulki i pomidor pokrój w plasterki. Mięso oprósz świeżo zmielonym pieprzem i smaż z obydwu stron po 3-4 minuty na rozgrzanej oliwie, po czym zdejmij z ognia, posól, zawiń w folię aluminiową. Bagietkę pokrój na 4 równe kawałki, każdy poziomo przetnij na pół, zrumień w tosterze lub na patelni, posmaruj masłem czosnkowym. Dolne kawałki wyściel roszponką (lub natką pietruszki) i plasterkami cebuli. Na tej warstwie ułóż plasterki pomidora i polędwicę. Przykryj kanapki pozostałymi kawałkami bagietki.
Dla 4 osób, czas przygotowania 15 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz