składniki
- 2 kg pomidorów
- duży pęczek bazylii
- korzeń chrzanu o długości 5-7 cm
- mały ząbek czosnku
- 1-2 łyżki octu z czerwonego wina ewentualnie kilka łyżek wódki
- plasterek buraka
- 2-4 łyżeczki oliwy
sposób przygotowania
Chrzan i czosnek pokroić. Drobne listki bazylii owinąć pergaminem, włożyć do lodówki. Pozostałe liście i pędy bazylii oraz obrane i pokrojone na ćwiartki pomidory, chrzan, czosnek i plasterek buraka zmiksować z octem, doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć mus do miski wyścielonej potrójną warstwą gazy. Zebrać brzegi gazy i związać je. Pod powstały węzeł wsunąć długi i mocny kij lub pręt, oprzeć go na wysokim garnku (lub zawiesić na haku) tak, by z tobołka do garnka mógł ściekać sok (co potrwa 5-7 godz.). Gdy sok z pulpy pomidorowej znajdzie się w garnku, przelać go do wazy, ew. dodać wódkę, doprawić solą, przykryć, schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać młodymi listkami bazylii i skropić oliwą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz