czwartek, 24 maja 2012

Panga ze szparagami


Składniki:
  • 4 filety z pangi,
  • pęczek szparagów,
  • 2 łyżki posiekanych ziół,
  • 1/2 cebuli,
  • 2 łyżki masła,
  • 1/2 kieliszka białego wytrawnego wina,
  • kilka gałązek ziół do dekoracji,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier,
  • cytryna,
  • olej do smażenia
  • l duża śmietana.
 
Ryba ze szparagami /© Panthermedia
 Wykonanie:
 
Rybę oprósz solą i pieprzem , skrop cytryną i odstaw na 30 min. do lodówki. 
Szparagi oczyść i pokrój. Następnie ugotuj w osolonym wrzątku z dodatkiem połowy cytryny i łyżeczki cukru.
Na oleju z dodatkiem masła usmaż rybę na złoty kolor, odstaw w ciepłe miejsce. Na tej samej patelni zeszklij cebulę, dodaj część szparagów. Całość przesmaż, zalej białym winem i zagotuj. Dodaj śmietanę i gotuj aż zgęstnieje. Wsyp zioła, doprowadź do wrzenia.
Rybę podawaj z przygotowanym sosem i resztą szparagów.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz