składniki:
- Białe części 3 dużych porów
- 5 łodyg selera naciowego
- 3-4 ziemniaki
- litr bulionu warzywnego lub z kurczaka (z kostki)
- 2 łyżki masła
- pół szklanki gęstej śmietany
- ćwierć szklanki kremówki
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- łyżka maggi
- pieprz
- sól
sposób przygotowania:
Pory i łodygi selera wypłukać i drobno pokroić. Dusić z dodatkiem masła i kilku łyżek bulionu około 15 min. Włożyć pokrojone w kostkę ziemniaki, wlać wrzący bulion i maggi. Posolić i gotować na wolnym ogniu jeszcze 15 min, zdjąć z ognia i odstawić. Gdy zupa lekko ostygnie, zmiksować ją, wymieszać ze śmietaną i doprawić do smaku. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem udekorować kleksem bitej śmietany i posypać szczypiorkiem. Warto wiedzieć, że ten oryginalny i bardzo smaczny chłodnik o francusko brzmiącej nazwie (vichyssoise - wym. wiszisuaz) pochodzi z kuchni amerykańskiej i należy do kanonu najbardziej znanych zup świata.
- Czas: DO 60 MINUT
- Poziom trudności: ŁATWE
- Koszty: TANIE
- Dla ilu osób: OD 3 DO 4
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz