wtorek, 1 maja 2012

Kruche pierożki z warzywami i serem


 
Składniki na 20 sztuk:
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 50 ml śmietany
  • 150 g sera twarogowego
  • 1 czerwona papryka
  • sól, pieprz
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • oliwa do smażenia
Wykonanie: 

Paprykę pokrój w drobną kostkę. Przesmaż na oliwie na patelni i wystudź. Wymieszaj z serem twarogowym i śmietaną, dopraw solą i pieprzem. Mąkę, cukier puder i masło posiekaj nożem. Dodaj żółtko i śmietanę i krótko wyrabiaj. Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki. Po kilkunastu minutach wyjmij i rozwałkowuj na grubość około 1 cm. Wytnij kółka, na każde nałóż farsz serowy, uformuj pierożki. Posmaruj je jajkiem rozmąconym z mlekiem i piecz w temperaturze 200 st. C przez 15-20 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz