Składniki na 20 sztuk:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 50 ml śmietany
- 150 g sera twarogowego
- 1 czerwona papryka
- sól, pieprz
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- oliwa do smażenia
Wykonanie:
Paprykę pokrój w drobną kostkę. Przesmaż na oliwie na patelni i wystudź. Wymieszaj z serem twarogowym i śmietaną, dopraw solą i pieprzem. Mąkę, cukier puder i masło posiekaj nożem. Dodaj żółtko i śmietanę i krótko wyrabiaj. Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki. Po kilkunastu minutach wyjmij i rozwałkowuj na grubość około 1 cm. Wytnij kółka, na każde nałóż farsz serowy, uformuj pierożki. Posmaruj je jajkiem rozmąconym z mlekiem i piecz w temperaturze 200 st. C przez 15-20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz