sobota, 5 maja 2012

Filet z łososia z pastą z chili i curry



Filet z łososia  z pastą z chili i curry /Smacznego

Składniki dla 4 osób:
- 800 g filetu z łososia, 
- 4 łyżki soku z cytryny, 

- 1/2 łyżeczki chili, 
- 1/2 łyżeczki curry, 
- sól, 
- 4 brzoskwinie, 
- 4 pomidory, 
- 4 szalotki, 
- 2 gałązki bazylii, 
- 4 łyżki octu, 
- 2 łyżki oleju, 
- pieprz, 
- cukier, 
- tacki do grillowania
Przygotowanie:
Filet z łososia umyć, osuszyć, pociąć na 4 części. Sok z cytryny wymieszać z chili, curry i około 1/2 łyżeczki soli. Powstałą pastą natrzeć kawałki ryby. Brzoskwinie naciąć w poprzek i na chwile zanurzyć w gorącej wodzie, a następnie schłodzić w zimnej i ściągnąć skórkę. Rozkroić i wyjąć pestki. Miąższ pokroić w kostkę. Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki i usunąć nasiona. Miąższ również pokroić w kostkę. Szalotki umyć, pokroić na krążki. Bazylię umyć, strząsnąć wodę, listki oberwać, ewentualnie posiekać. Zmieszać ocet i olej, przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Przygotowane składniki sałatki i mieszankę przypraw połączyć, ewentualnie jeszcze raz doprawić. Doskonale smakuje z grillowanymi paprykami.
Czas przygotowania 30 minut
Jedna porcja zawiera 1210 kJ/289 kcal


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz