Składniki:
- 4 podłużne bułeczki (paluchy)
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 100 g czarnych oliwek bez pestek
- słoik karczochów
- mała główka sałaty głowiastej
- kawałek świeżego ogórka
- 2 pomidory
- kilka malutkich listków bazylii
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 jajka ugotowane na twardo
- sól, pieprz
Wykonanie:
Sałatę umyj, osusz i porwij na kawałki. Ogórek pokrój w cienkie plasterki, pomidory pokrój na ćwiartki. Rybę osącz z zalewy, rozdrobnij widelcem. Osączone karczochy pokrój na kawałki. Bazylię umyj i osusz. Wymieszaj warzywa z oliwkami i tuńczykiem. Do zakręcanego słoiczka włóż musztardę, wlej sok z cytryny i oliwę, dopraw solą i pieprzem. Zakręć słoiczek i energicznie potrząsaj, aż składniki się połączą. Polej tym sosem składniki sałatki, wymieszaj. Jajka obierz i pokrój na ćwiartki. Bułeczki natnij wzdłuż z jednej strony (nie do końca), wydrąż trochę miąższu ze środka. Napełnij powstałe łódeczki sałatką i cząstkami jajek.
Sałatę umyj, osusz i porwij na kawałki. Ogórek pokrój w cienkie plasterki, pomidory pokrój na ćwiartki. Rybę osącz z zalewy, rozdrobnij widelcem. Osączone karczochy pokrój na kawałki. Bazylię umyj i osusz. Wymieszaj warzywa z oliwkami i tuńczykiem. Do zakręcanego słoiczka włóż musztardę, wlej sok z cytryny i oliwę, dopraw solą i pieprzem. Zakręć słoiczek i energicznie potrząsaj, aż składniki się połączą. Polej tym sosem składniki sałatki, wymieszaj. Jajka obierz i pokrój na ćwiartki. Bułeczki natnij wzdłuż z jednej strony (nie do końca), wydrąż trochę miąższu ze środka. Napełnij powstałe łódeczki sałatką i cząstkami jajek.
Dla 4 osób, czas przygotowania 20 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz